запомните / запишите
сообщите, что вы нашли информацию
на сайте "Nezhin.cn.ua - Карта Нежина"

Hовость компании "Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Ніжинської міської ради"

20.09.2013

Профілактика отруєнь грибами

З настанням грибного періоду медичні заклади починають реєструвати випадки отруєнь грибами.  У 2012 році по області дикорослими грибами отруїлося грибами 36 осіб, з них 3 особи померли.   Причиною летальних випадків є випадкове вживання блідої поганки,  отруєнь – вживання умовно їстівних грибів та недотримання технології їх приготування.
В поточному році в м. Ніжині зареєстровано 3 випадки отруєння грибами. Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, врятувати яких досить тяжко. Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення і їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
 
Симптоми грибного отруєння різні:
         1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
         2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини  - дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
         3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
         Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно запам’ятати та виконувати основні правила:
         1. Ніколи не збирайте та не їжте незнайомих грибів, якими б привабливими та красивими (і на Вашу думку їстівними) вони не були.
         2. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.
         3. Не збирайте гриби на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстівні гриби набувають токсичних властивостей в таких місцях.
         4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
         5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідно вдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба.
         6. Якщо ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки (так звані ранні або умовно-їстівні) то пам’ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу (тобто 2 рази) зливати воду-відвар в якій варились гриби.
 
 Якщо у вас є хоч найменша підозра на отруєння грибами, запам’ятайте важливі моменти:
Ви повинні:
üнегайно викликати швидку медичну допомогу, бо втрата часу та несвоєчасне надходження хворого до спеціалізованого відділення приводять до важких наслідків;
üдо прибуття або при прибутті бригади швидкої допомоги треба промити шлунок великою кількістю води кімнатної температури до якої додають кухонної солі та марганцівки (блідно-рожевий колір);
üфахівцями швидкої допомоги вводяться препарати для стимуляції серцевої діяльності яка різко пригнічується (тони серця глухі) внаслідок інтоксикації;
üхворому дають міцний холодний чай;
üхворого обов’язково госпіталізують;
üвживають заходи щодо попередження вживання підозрілих грибів іншими членами родини, особливо дітьми. Госпіталізації підлягають всі члени сім’ї, що вживали гриби, навіть якщо на момент прибуття бригади швидкої допомоги вони не мають ознак і симптомів отруєння (можуть виникнути через 2-3 доби).
Шановні ніжинці, пам’ятайте, що гриби не вибачають помилок.

Другие новости компании "Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Ніжинської міської ради"

18.03.2016
18.03.2016
16.01.2016
16.01.2016
13.10.2015
08.10.2015
27.08.2015
07.08.2015
07.08.2015
04.06.2015
29.05.2015
28.04.2015
07.04.2015
14.01.2015
30.10.2014
26.08.2014
11.07.2014
27.06.2014
16.06.2014
19.07.2013
17.07.2013

Комментарии

 nezhin.cn.ua (0)  

← Новости компаний